REKLAMA

Podróż po wydarzeniach, miejscach i potrawach. „Dobrissimo! Opera od kuchni” Aleksandry Kurzak i Marzeny Rogalskiej od dziś w księgarniach

Słynna polska sopranistka opowiada popularnej dziennikarce o swoich koronnych rolach operowych, rozwoju wielkiej kariery, a także skojarzeniach kulinarnych z atmosferą dzieł, w których kreowała główne partie. W rozmowach o miłości do muzyki i życia nie mogło zabraknąć wątku gotowania.

Aleksandrę Kurzak i Marzenę Rogalską połączyła miłość do opery. Porywające historie o emocjach i namiętnościach stały się inspiracją do rozmowy o tym, co im w duszy gra. Przywołując operowe smaczki i rozkoszując się smakami ulubionych, jeszcze parujących potraw, przy pięknie zastawionym stole rozmawiają o rodzinie, przyjaźni, pasji i muzyce, która bywa światłem w najtrudniejszych momentach życia.

Artystka wybrała 20 dzieł operowych, w których kreowała czołowe role sopranowe. Są tu zarówno Traviata, Gilda, Desdemona czy Elżbieta z „Don Carlosa”, jak i Micaela, Fiorilla, Santuzza, Nedda, Liu, Tosca czy Madama Butterfly. Ale jest też i Moniuszkowska Hanna ze „Strasznego dworu”. W kolejnych rozdziałach Kurzak opowiada Rogalskiej o przygotowywaniach partii, wydarzeniach z życia, emocjach i uczuciach. Każdemu dziełu przypisuje, na zasadzie skojarzeń, potrawę, która jej zdaniem związana jest z atmosferą utworu. I tak – „Carmen” to przepis na gulasz, „Otello” – na farfalle z karczochami, „Nieszpory sycylijskie” – na arancini (narodowy przysmak Sycylii, smażone kulki z ryżu), czy „Napój miłosny” – na soupe de champagne. Moniuszce dostała się rabarbarotka, czyli ciasto z rabarbarem, który tak bardzo kojarzy się śpiewaczce z Polską.

Aleksandra Kurzak i Marzena Rogalska © Marlena Bielińska
Aleksandra Kurzak i Marzena Rogalska © Marlena Bielińska

„Dobrissimo” powstało podczas rozmów prowadzonych w ciepłe letnie wieczory przy kieliszku dobrego wina. To przyjaźń, która rodzi się niepostrzeżenie podczas zajadania się truskawkowym tortem. To wspólne spędzanie czasu na słuchaniu muzyki, pasjonujących rozmowach o niej, na wspólnym gotowaniu i jedzeniu. „Dobrissimo” to esencja tej wyjątkowej książki.

Jak pisze Marzena Rogalska we wstępie: książka powinna podziałać na wasze wszystkie zmysły. Wzrok i słuch – to wspaniałe operowe historie i wielka kariera Oli na najznakomitszych scenach operowych świata. Węch i smak – to wszystko, co umie wyczarować przy kuchennym stole. Dotyk – to wasze dłonie niecierpliwie przewracające karty tej książki w poszukiwaniu kolejnych historii i kolejnych smaków. A szósty zmysł – w który niezłomnie wierzę – każe mi sądzić, że radość i ciepło, z którymi Ola snuła swoje historie, staną się też waszym udziałem.

Książka wydana jest przez wydawnictwo SIW Znak i dostępna jest w księgarniach od 23 listopada.

reklamaspot_img
reklamaspot_img

Również popularne